Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 12.3.2009.g.

Gljiva br. 107
Nejestiva


Artomyces  pyxidatus (Pers:Fr) Julich
Bijela grmulja, zdjeličasta capicaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Danijel Balaško, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo nalik na morske koralje, naraste od 5-12 cm visoko, široko od 3-10 cm. Razvija se iz zajedničke mesnate osnove ili panja okerkremaste boje. Iz te se osnove, prema vrhu, u obliku buzdovana granaju deblje i tanje grane, koje se zatim dalje granaju na još 2-3 mjesta, a na kraju ili na vrhu tih grana su vršci u obliku nazubljenog pehara. Vršci su zapravo udubljenja okružena sa 4-6 roščića i podsjećaju na kraljevsku krunu. Stoga, cijelo plodište sa granama i vršcima u obliku pehara podsjeća na puno malih svjećnjaka. Grančice su glatke i nešto svjetlije od panja, bjelkastooker boje ili sa ružičastim daškom. Vršci starenjem postaju smeđasti.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište čine grančice i vršci grančica.

STRUČAK:
Plodno tijelo izrasta iz mesnatog panja.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje, tvrdo, žilavo. Miris neizražen, okus malo papren.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, glatke, 4-5 x 2-3 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste na raznom odumrlom bjelogoričnom drveću, najčešće na deblima u raspadanju koja su vodoravno položena na tlu. Može rasti pojedinačno, ali češće raste skupno od po nekoliko grmova na jednom deblu. Najviše voli rasti na deblima bukve, topola, vrba i javora, ali se pronađe i na drugom bjelogoričnom drveću. Ponekad na crnogorici.

JESTIVOST:
Nije za jelo zbog žilavog i paprenog mesa.

DOBA:
Druga polovica ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Izgledom joj mogu biti slične druge koraljaste gljive iz rodova Ramaria i Clavulina, no ako se obrati pozornost na blijedu boju plodišta, rast na drvetu i ponajprije na vrške u obliku krune ili nazubljenog pehara, lako ćemo prepoznati blijedu grmulju.

OPASKE:
U literaturi često pod imenom (sinonimom) Clavicorna pyxidata (Pers. ex Fr.) Doty.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno