Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 12.3.2009.g.

Gljiva br. 106
Jestiva, izvrsna


Armillaria  tabescens  (Scop) Emeland
Grmača, grmica, grmačica, grmovača, grmoščica, penjušica, gola puzaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-10 cm. Konveksan, gotovo uvijek sa ispupčenjem na sredini, ponekad ima vijugavi rub klobuka, inače pravilan, rub uvijen prema unutra. Smeđenarančaste ili okersmeđe boje sa žutim, riđim ili crvenim primjesama. U sredini tamniji, prekriven sa sitnim smeđastim ljuskicama koje su izraženije u sredini klobuka. Kod starijih primjeraka i za sušna razdoblja kožica klobuka se često raspucava u sitnija polja, što pogotovo bude izraženo u sredini klobuka.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su bjelkaste boje sa ružičastim daškom, stariji smeđasto pjegavi. Manje-više silazni, nejednako dugi, srednje gusti.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 1 cm. Vitak, dugačak, obično na jednom dijelu zavinut, gladak ili ponekad sitno pahuljast, pun ili šupalj. U gornjem dijelu bjelkaste boje, prema dnu smeđast. Na dnu su nekoliko stručaka međusobno vrlo stisnuti i združeni u buketić. Nema vjenčića na stručku.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bjelkaste boje u klobuku, u stručku prožeto smeđom, tanko, mekano. Okus ugodan, blag ili malo gorak. Miris blag i ugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore blijedo krem boje, eliptične, glatke, 8-10 x 5-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Ova gljiva parazit raste zbijeno u grmovima s velikim brojem jedinki, nerijetko i više od stotinjak primjeraka zajedno. Najčešće parazitira uz panjeve bjelogoričnog drveća ili prividno na tlu na njihovom korijenju. Najradije voli hrastove panjeve, ali raste i uz pitome kestene, bagreme i bukve. Češća u kontinentalnom dijelu Hrvatske, prema moru rijeđa. No, u svim krajevima puno rijeđa od svoje bliske srodnice puze.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva, pogodna za razna jela. Može se i duboko zamrznuti, prethodno blanširana. Neki ju konzerviraju i kiseljenjem, a može se i sušiti. Jestivi su samo klobuci jer su stručci previše vlaknasti.

DOBA:
Ljeto - početak jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Može se zamijeniti sa drugim vrlo sličnim uvjetno jestivim vrstama iz roda Armillaria (mellea, cepistipes, ostoyae, borealis, gallica), ali one sve imaju vjenčić na stručku. Trebamo pripaziti da je ne zamijenimo sa otrovnom sumporačom Hypholoma fasciculare koja također raste grmoliko po panjevima, ali ima listiće zelenkastožute ili sumporaste boje.

OPASKE:
Nekih se godina u ljetno doba javlja u velikim količinama. Može rasti za vrijeme velikih vrućina kada druge gljive slabo uspijevaju. Ponekad se javlja i uz crnogorične panjeve (smreka).


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno