Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 11.3.2009.g.

Gljiva br. 103
Uvjetno jestiva


Amanita  vaginata  (Bull:Fr) Vittadini
Siva preslica, siva ovojnjača, tmurna preslica, obična preslicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
4-12 cm. U početku okruglast, zatim sve više rastvoren, sa ispupčenjem u sredini klobuka. Kožica klobuka je svilenasta ili malo sjajna, zavisno od vlažnosti. Uglavnom je bez ostataka ovoja, ali ponekad sa većim bjelkastim krpama. Temeljna boja je siva, u različitim nijansama te boje, u sredini obično tamnije boje. Rub klobuka izrazito narebran.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su bijele ili krem boje, nejednako dugi, slobodni, srednje gusti. Oštrica listića sitno bijelo pahuljičasta.

STRUČAK:
Visok do 18 cm, debljine do 1 cm. Dugačak, vitak, valjkast, šupalj, krhak. Bjelkaste boje ili sivkast, gladak ili sitno brašnjast. Nema vjenčića. Na dnu ima visoku bijelu volvu u obliku otvorene vreće.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje, tanko, mekano, krhko. Bez prepoznatljivog mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore bijele, sferične, 9-12 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i miješanim šumama, na šumskim čistinama, na livadama u blizini drveća, uz rubove šuma; na svim tipovima tala. Prilično česta preslica.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva debelog sočnog mesa, pogodna za sve načine pripreme. Prije upotrebe trebamo ju prokuhati jer je u sirova otrovna.

DOBA:
Ljeto – prva polovica jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je također jestiva Amanita mairei Foley koja je robusnija, sa pahuljastim prugama na stručku i bez ispupčenja na sredini klobuka.

OPASKE:
Ova se vrsta preslice razdvojena u nekoliko varijeteta s obzirom na obojenost klobuka. Pa tako razlikujemo var. alba sa bijelom bojom klobuka, var. flavescens sa žutonarančastom bojom klobuka , var. plumbea sa tamnosivom olovnom bojom klobuka.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno