Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 11.3.2009.g.

Gljiva br. 104
Jestiva, izvrsna


Amanita  strobiliformis  (Paulet)Bertillon
Usamljena muhara, ljuskava muharaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
8-20 cm. Polukuglast u početku, kasnije se konveksno ispruži i izravna, mesnat. Bijele ili krembijele boje, prekriven brojnim bjelkastosivim debelim ostacima ovoja koji formiraju manje ili veće krpice. Pahuljasti ostaci ovoja vise s ruba klobuka.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su bijele ili krem boje, debeli, gusti, slobodni, sa pahuljasto bijelom oštricom.

STRUČAK:
Visok do 25 cm, debljine do 4 cm u bazi. Valjkast, debeo, pun. Cijelom je dužinom prekriven bjelkastim pahuljičastim ostacima ovoja. Vjenčić se nalazi u gornjem dijelu stručka, bjelkaste je boje, pahuljičast, mekan, krhak, nepostojan, često se pokida. Dno stručka jako zadebljano, bulbozno, korjenasto izduženo u tlu, pri vrhu sa dva-tri spiralna ljuskasta nabora uokolo stručka od ostatka ovoja. Dno stručka vrlo duboko ukopano u tlo, teško se izvadi cijelo ako se ne otkopa, tj. ako se ne pazi često se otrgne i ostane u tlu.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Debelo, sočno, mekano, bijele boje. Okus ugodan, miris neodređen ili pomalo neugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore okruglasto eliptične, u masi bijele, 10-12.5 x 8-10 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste na vapnenastim tlima u svjetlijim šumama, uz rubove šuma, uz puteve, u parkovima, ispod usamljenog drveća i slično. Obično raste u skupini od 2-3 primjerka, a često i usamljeno. Rijetka gljiva.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva debelog sočnog mesa, pogodna za sve načine pripreme.

DOBA:
Ljeto – prva polovica jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Slična može biti jestiva jajasta muhara Amanita ovoidea koja na dnu stručka ima debelomesnatu bijelu ovojnicu i nema ostatke ovoja po površini klobuka. Zatim, rijetka ježasta muhara Amanita echinocephala (Vitt) Quelet koja na klobuku ima oštre konične ostatke ovoja, nema tako pahuljičasti stručak ni ostatke ovoja koji vise sa ruba klobuka, te joj listići imaju žutozelenkastu nijansu. Amanita vittadini (Moretti) Vittadini je prilično slična, no ona nema zadebljanje na dnu stručka i stručak joj nije pahuljičast već prekriven krupnijim krljuštima.

OPASKE:
Ova se vrsta negdje navodi i pod sinonimom Amanita solitaria (Fr) Quelet.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno