Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.3.2009.g.

Gljiva br. 102
Jestiva, izvrsna


Amanita  spissa  (Fr) Kummer
Prava tigrica, siva muhara, krastavkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Danijel Balaško, druge i treće Željko Remar, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. Polukuglast u početku, kasnije konveksno ispružen. Gladak, sjajan, prekriven krpastim ostacima ovoja sivkaste boje koji su često raspoređeni da podsjećaju na zemljovid. Boja može biti u raznim sivim nijansama ili smeđesiva, okersiva, bjelkastosiva ili čak potpuno bijela. Rub klobuka neurezan.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Bijeli ili sa sivkastim daškom, gusti, slobodni ili zupcem prirasli uz stručak.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, debljine u bazi i do 3 cm. U obliku batine, postepeno nadolje deblji. Bijele ili sivkaste boje, ponekad smeđast, sitno pahuljičav. U dnu sa manjim izduljenim zadebljanjem ili bulbom koja je u samom dnu korjenasto sužena. Bulba i dio stručka iznad nje obično sa spiralnim naborima od ostataka ovoja. Vjenčić se nalazi u gornjem dijelu stručka, nepravilno vijugav, viseći, narebran s vanjske strane, bijele boje.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje, ne mijenja boju, čvrsto, tvrdo, debelo. Okus slatkast, a miris blag i ugodan, ponekad malo rafanoidan, tj. podsjeća na rotkvice.

MIKROSKOPIJA:
Spore bijele, okruglaste, glatke, 9-10 x 8-9 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Prilično česta vrsta.

JESTIVOST:
Ukusna jestiva gljiva. Varijetet excelsa je cjenjeniji i ukusniji jer nema miris na rotkvicu.

DOBA:
Druga polovica proljeća – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Ponajprije trebamo paziti da ju ne zamijenimo sa otrovnom panterovom muharom Amanita pantherina koja ima gladak vjenčić i narebran rub klobuka. Moguća je zamjena i sa uvjetno jestivom biserkom Amanita rubescens kojoj meso crveni na zraku.

OPASKE:
Neki autori odvajaju vrstu Amanita excelsa kao novu vrstu, dok ju neki smatraju sinonimom, a treći opet varijacijom Amanite spisse. Razlike koje se navode je da var. excelsa naraste veća, da nema miris na rotkvicu, svjetlije je sive boje, stručak joj je korijenasto produžen i manje zadebljan te vrlo često dublje ukopan u tlo, raste u bjelogoričnim šumama uz bukve i hrastove. Pojedini autori razlikuju i varijaciju valida koja raste u crnogoričnim šumama i meso joj posmeđi na zraku.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno