Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 9.3.2009.g.

Gljiva br. 101
Uvjetno jestiva


Amanita  rubescens  (Pers:Fr) SF Gray
Biserka, bisernica, crvenkasta muhara, siva muharaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. Okruglast dok je mlad, kasnije konveksan i na kraju ispružen. Boja varira od bjelkaste, ružičaste do smeđe ili smeđecrvenkaste; mjestimice može biti bjelkast, a mjestimice crvenkast. Ostaci ovoja na kobuku su bjelkastosivkaste boje ili s nijansom crvenog. Često su grupirani i obilni tvoreći manje ili veće krpice. Rub klobuka je neurezan.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Bijele su boje, gusti, pomiješani s kraćima, slobodni, na pritisak malo pocrvene nakon duljeg vremena.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, debljine do 3.5 cm u bazi. Cilindričan, nadolje postepeno deblji poput batine. Pun, kasnije šupalj, izvana sitno pahuljičast. Bjelkaste boje sa crvenkastosmeđastim primjesama, malo pocrveni na dodir ili starenjem, pogotovo u bazi. Baza stručka debela, gomoljasto zadebljana, ponekad izduženo zadebljana, s manje ili više nabora od ostatka ovoja. Vjenčić se nalazi u gornjem dijelu stručka, prilično je velik, viseći, bjelkast ili sa ružičastim daškom, narebran izvana, okersmeđasto obrubljen.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Prvotno bijele boje, na pritisak ili prerez malo pocrveni, nježno, mekano. Pocrveni i na otrgnutim ili izgriženim dijelovima od crva i puževa. Okus u početku prijatan, kasnije malo oštar. Miris nezamjetan i neodređen.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi bijele, eliptične, glatke 8-9 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama u manjim ili većim skupinama. Može rasti i po livadama ispod usamljenog drveća ili na travnatim područjima uz rubove šuma. Vrlo česta gljiva naših šuma.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva, međutim dobro termički obrađena odlična jestiva gljiva, poslije blagve možda najbolja jestiva Amanita. Potrebno ju je dobro termički obraditi prije jela, jer su otrovi koje sadržava termolabilni i razaraju se na 70 stupnjeva Celzija.

DOBA:
Druga polovica proljeća – kraj jeseni. Jedna od prvih Amanita u godini, javlja se već od polovice svibnja.

SLIČNE VRSTE:
Ponajprije trebamo paziti da ju ne zamijenimo sa otrovnom panterovom muharom Amanita pantherina koja ima gladak vjenčić i narebran rub klobuka. Moguća je zamjena i sa jestivom pravom tigricom Amanita spissa kojoj meso ne crveni.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno