Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.3.2009.g.

Gljiva br. 100
SMRTNO Otrovna!


Amanita  phalloides  (Vaill:Fr) Link
Zelena pupavka, otrovna pečurka, zelena muhara, gomoljevkaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Josip Marino Šimić, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. U najranijoj mladosti jajolik, kasnije sve više konveksno otvoren. Gol, gladak, bez ostataka ovoja na površini klobuka, eventualno ponekad samo s većom bijelom krpom od ostatka ovojnice; kožica klobuka sa radijalno uraslim vlakancima tamnije boje. Boja klobuka je vrlo promijenljiva; obično je okerzelena do maslinasta, ali inače može varirati od tamnije smeđemaslinaste pa sve do svijetlo okerzelenkaste boje. U sredini tamnije boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Bijeli, prilično gusti, pomiješani s kraćima, zaobljenih krajeva, slobodni.

STRUČAK:
Može biti visok do 18 cm, debljine do 3 cm u bazi. Valjkasta, nadolje postepeno deblji, najprije pun, potom šupalj. Bijele ili zelenkaste je boje, prekriven bjelkasto zelenkastim pahuljastim dlačicama koje ostavljaju dojam pruga. U gornjem dijelu se nalazi viseći bjelkasti narebrani vjenčić. Baza stručka obavijena u debolemesnatu ovojnicu (volvu) bijele boje, završetak ili gornji rub ovojnice odmaknut od stručka.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje, prilično debelo, nježno, ne mijenja boju. Miris neodređen, okus slabo kiselkast (ne smije se pobavati!). U starijih gljiva miris pomalo neugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, u masi bijele, okruglaste ili okruglasto eliptične, 8-10 x 7-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Najčešća je u bjelogoričnim šumama uz hrastove, bukve i grabove, ali se pronađe i u crnogoričnim šumama. Raste u manjim skupinama ili ponekad pojedinačno. Nekih godina obilno rodi, ali i inače prilično česta gljiva.

JESTIVOST:
Smrtonosna, također i posušena i kuhana smrtno otrovna. Smrtonosna količina je približno 20 grama plodišta ove gljive za zdravog čovjeka prosječne težine. Sadrži opasne otrove faloidine i amanitine. Ako se posumnja na trovanje, treba čim prije otići liječniku i odmah potaknuti povraćanje kako bi se dijelovi gljive izbacili van iz organizma. Simptomi trovanja započinju obično 12-24 sata nakon jela, a očituju se bolovima u trbuhu, proljevu, znojenju, općoj slabosti, povraćanju. Žrtva trovanja postaje toliko slaba da ubrzo može nastupiti smrt uslijed zatajenja srca. Ako se to ne dogodi, ovi simptomi mogu prolazno nestati, a otrovi se preko krvi unose u unutranje organe (jetru i bubrege) i postepeno ih uništavaju. Tada jedino pomaže transplatacija unutarnjih organa, ako je i ona moguća.

DOBA:
Ljeto-jesen, najčešća krajem ljeta i početkom jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Nevjerojatno zvuči (jer praktički nemaju sličnosti), ali neiskusni berači ju ponekad zamijene za sunčanicu Macrolepiota procera i na taj način si ugroze život. Sunčanica nema debelomesnatu bijelu ovojnicu na dnu stručka, ima dvostruki debeli neviseći vjenčić i po klobuku čehe ili krpice smeđaste boje. Amaniti phalloides možda najviše nalikuje Amanita citrina koja nema bijelu ovojnicu na dnu stručka, već debelu bulbu i bjelkaste ostatke ovoja na klobuku.

OPASKE:
Najotovnija gljiva našeg podneblja, neprijatelj broj jedan u carstvu gljiva. Odgovorna je za više od 90% trovanja sa smrtnim ishodom.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno