Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.3.2009.g.

Gljiva br. 99
SMRTNO Otrovna!


Amanita  pantherina  (DeCand:Fr) Krombholz
Panterova muhara, panterka, tigrasta muhara, pjegava muharaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a slijedeće tri Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-12 cm. U početku okruglast, zatim konveksan i na kraju se skroz otvori. Smeđesive ili kremsmeđaste boje, sjajan, mlađi primjerci tamnije boje, stariji svjetliji, sredina obično tamnija. Prekriven malim, bijelim ostacima ovoja. Rub klobuka narebran.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Bijele su boje, gusti, slobodni, odmaknuti od stručka.

STRUČAK:
Visine do 15 cm, debljine 1.5 cm. Valjkast, nadolje postepeno deblji, bijele boje, sitno pahuljičast, najprije pun, u starosti šupalj. Vjenčić se nalazi otprilike na sredini stručka, bijele boje, viseći, ponekad se pokida, s vanjske strane je gladak, tj. nije narebran. Na dnu stručka je gomoljasto zadebljanje ili bulba bijele boje, bulba je s gornje strane obrubljena poput ovratnika. Iznad bulbe često su još 2-3 spiralna prstena nastali od ostataka ovoja.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje, krhko, mekano, ne mijenja boju. Okus je slatkast, miris neodređen ili ponekad malo rafanoidan, kod starijih gljiva miris neugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi bijele, eliptične, 8-12 x 7-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u manjim skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Odgovaraju joj i vapnenačka i pjeskovita te ilovasta tla. Ima je i u nizinsko-brdovitom pojasu i u planinama.

JESTIVOST:
Opasna otrovna vrsta, ponekad čak i smrtno otrovna.

DOBA:
Ljeto-jesen, češća krajem ljeta i u jesen.

SLIČNE VRSTE:
Trebamo paziti da ju ne zamijenimo sa jestivim vrstama, biserkom Amanita rubescens i pravom tigricom Amanita spissa. Međutim, one obje imaju narebran vjenčić i nenerebran rub klobuka.

OPASKE:
Neki autori navode varijaciju panterove muhare (var. abietinum) koja raste u crnogorici, ponajprije uz smreke i jele. Također je isto smrtno otrovna.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno