Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 54
Otrovna!


Amanita muscaria (L:Fr) Hooker
Muhara,crvena muhara, crvenjača muhor, muhomorka, zmijska gljiva, bjesnjača, omarkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-20 cm. U početku je jajolikog oblika, kasnije se izduži i izravna. Boja klobuka varira od tamno crvene do svijetlo crvene boje, može biti narančast ili sa žutim primjesama. Kožica klobuka je sjajna i prekrivena bjelkastim ostacima ovoja koji se mogu isprati od kiše. Rub klobuka iscrtkan, osobito vidljivo kod odraslih primjeraka ravnog klobuka.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Bijele su boje, slobodni, gusti, blizu stručka uži, pomiješani s kraćima.

STRUČAK:
Visok do 25 cm, debljine u bazi do 3 cm. Valjkastog oblika, bijele boje, pun, kasnije se prošuplji. Na dnu stručka je gomoljasto zadebljanje obično prekriveno krljuštima od ostatka ovoja. Na gornjem dijelu stručka je viseći vjenčić bijele boje, pri kraju naboran i žuto obrubljen.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje, krhko, narančaste boje ispod kožice klobuka, bez prepoznatljivog mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore bijele, eliptične, 9.5-10.5 x 7-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama na kiselim tlima. Ima je i u nizinsko-brdovitom pojasu i u planinama. U crnogorici je najčešća uz smreke, a u bjelogorici uz breze i bukve.

JESTIVOST:
Muhara je opasna otrovna gljiva, halucinogenih svojstava, no u principu trovanja njome nemaju smrtni ishod.

DOBA:
Od druge polovice ljeta do kasne jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je jestiva blagva (Amanita caesarea) koja na dnu stručka ima bjeli ovoj u obliku jajeta. Meso i listići su kod blagve žute boje, a ne bijeli kao u muhare. Blagva na klobuku nema puno manjih bjelkastih ostataka ovoja kao muhara, već joj je klobuk gol ili eventualno prekriven većim bjelkastim krpama.

OPASKE:
Jedna od najljepših i najpoznatijih vrsta gljiva. Vrlo se često pojavljuje u dječjim i drugim knjigama kao općeniti simbol za otrovne gljive.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno