Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 7.3.2009.g.

Gljiva br. 94
Uvjetno jestiva


Amanita  fulva  (Sch:Fr) Fr
Kestenjasta preslica, smeđa preslica, golenkaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
3-8 cm. Prvo izduljeno okruglast, zatim se otvori i u starijih bude u sredini ulegnut, središte obično sa ispupčenjem. Smeđastonarančast ili okerriđe boje, ponekad s maslinastom primjesom. Gladak, bez ostataka ovoja. Rub jako narebran.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su bjelkaste boje, slobodni, srednje gusti, oštrica izrazitije bijele boje.

STRUČAK:
Do 12 cm visok i 1 cm debljine, cilindričan, vitak, bjelkaste ili okersmeđaste boje, gladak, šupalj. Bez vjenčića, na dnu sa prilično visokom volvom bjelkaste boje sa smeđastim mrljama.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje, mekano, tanko, bez posebnog mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, sferične, 9 – 11 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim i mješanim šumama na kiselim tlima. Ima je i u nizinsko-brdovitom pojasu i u planinama. Najčešća uz pitome kestene, hrastove, bukve i breze, često i na njihovim trulim panjevima.

JESTIVOST:
Prije upotrebe treba se prokuhati i vodu od kuhanja odliti jer je sirova otrovna. Inače, vrlo dobra jestiva gljiva, iako tankog mesa.

DOBA:
Kraj proljeća – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Postoji sličnost sa ostalim preslicama koje imaju sličnu boju klobuka, ponajprije sa šafranastom preslicom Amanita crocea koja ima žutonarančasti klobuk, naraste veća i ima narančasto pahuljičav stručak.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno