Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 6.3.2009.g.

Gljiva br. 89
Jestiva, vrhunska


Agrocybe  aegerita  (Brig.) Singer
Jablanovača, topolovača, topolovkaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Danijel Balaško, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
4-15 cm. Najprije polukuglast, potom se konveksno izravna. Mladi primjerci su tamnije smeđe ili smeđeriđe boje, ali mogu biti i bjelkastokrem, ovisi o staništu i osunčanosti. Obično uz rub klobuka svjetlije boje. Kožica klobuka glatka, malo pustenasta, površina s kapljastim udubljenjima. Kasnije, kod starijih primjeraka se vrlo često raspuca.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su gusti, tanki, pomiješani s kraćima, zupčasto prirasli ili malo silazni. U početku krem boje, zatim sazrijevanjem sve više rđastosmeđi.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, debljine do 3 cm. Cilindričan, čvrst, pun, vlaknast, isprugan, nepravilne građe. Bjelkast, nadolje više smeđast, odnosno sitno smeđe čehav, u dnu se obično sužuje. U gornjem dijelu nosi bjelkasti deblji vjenčić koji je u starijih primjeraka smeđast od otpalih spora.

OTRUSINA:
Rđavosmeđa.

MESO:
Bjelkaste boje, čvrsto i kompaktno, u stručku tvrdo i vlaknasto. Ugodnog je okusa koji podsjeća na lješnjake. Ima dosta kompleksan miris, neki tvrde po moštu ili likeru, drugi pak po plutu ili bačvi, a treći po brašnu.

MIKROSKOPIJA:
Spore lješnjakovosmeđe boje, izduljeno eliptične, 8.5-10.5 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste na raznom bjelogoričnom drveću, na panjevima, srušenim deblima, drvenim ostacima, ali i na još uvijek živim stablima koja su oštećena. Najčešće raste u grmovima od svega nekoliko primjeraka pa do nekoliko desetaka primjeraka. Njačešće se pojavljuje na topoli jablanu i vrbi, ali može rasti i na drugom listopadnom drveću kao npr. na bazgi., dudu ili lipi.
Puno je češća u primorskom pojasu, Dalmaciji i Istri, tj. u toplijim južnim krajevima. Međutim, može se pronaći i na sjeverozapadu Hrvatske gdje je mnogo rijeđa.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva, jedna od najboljih. Stručci su dobri samo kod mladih gljiva, stare i pretvrde stručke treba odbaciti. Može se i umjetno uzgajati.

DOBA:
Od proljeća do rane zime. Često i 3-4 puta u godini na istom staništu. U Dalmaciji raste tokom čitave godine.

SLIČNE VRSTE:
Nema sličnih vrsta gljiva koje rastu na drveću. Možda kao mogućnost zamjene možemo navesti nejestivu vrstu Pholiota populnea koja raste na mrtvim topolama, no međutim ona jako čehasti klobuk i stručak.

OPASKE:
Ova gljiva u pojedinoj literaturi može doći i pod imenom Agrocybe cylindracea (DC.) Maire


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno