Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 88
Otrovna!


Agaricus  xanthoderma  Genevier
Otrovna pečurka, karbolova pečurka, žuto pjegava pečurkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
5-12 cm. U početku zvonolik, kasnije se konveksno izravna, u središtu ravan ili čak malo ponekad udubljen. Bijelosvilene boje ili ponekad malo sivkast, nerijetko sa sitnim čehicama tamnije boje. Ponekad se raspucava u nepravilna veća polja. Kada se zagrebe ubrzo požuti.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, slobodni, pomiješani s kraćima, nepravilne oštrice, u početku bjelkasto sivkasti, kasnije tamnije ružičasti i na kraju čokoladnosmeđi.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 1.5 cm. Bijele svilenaste boje, uzdužno naboran, valjkast, na dodir također požuti. Najprije pun, kasnije šupalj. U bazi zadebljan, a u gornjem dijelu nosi veliki viseći vjenčić koji je žućkasto obrubljen.

OTRUSINA:
Čokoladnosmeđa.

MESO:
Prvotno bijele boje, u klobuku na prerezu jedva malo požuti, ali izraženije požuti na prerezu donjeg dijela stručka i u bazi. Svi vanjski dijelovi gljiva kad ih zagrebemo požute. Miris i okus neugodni, podsjećaju na tintu ili karbol.

MIKROSKOPIJA:
Spore čokoladnosmeđe, jajolike, 5-6.5 x 3-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u većim skupinama ili po nekoliko primjeraka na otvorenim livada i travnjacima, u vinogradima, voćnjacima, parkovima, naseljima, u blizini voćaka, uz rubove šuma itd.

JESTIVOST:
Otrovna gljiva, iako ne pretjerano opasna, uzrokuje lakša trovanja sa probavnim smetnjama.

DOBA:
Ljeto – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Trebamo paziti da ju ne zamijenimo sa šumskom pečurkom Agaricus silvicola ili lipikom Agaricus arvensis koje također požute po plodištu, ali ne tako intenzivno u bazi stručka kao otrovna pečurka, i imaju ugodan miris na marcipan ili anis, a ne neugodan po tinti ili karbolu kao otrovna pečurka.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno