Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 85
Jestiva, vrhunska


Agaricus  macrosporus  (Moell. Et Schff.) Pilat
Kračun, grkalj, velika pečurka, pokrovačaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
12-30 cm. Najprije zvonolik, zatim sve više konveksno otvoren, debelomesnat, tvrd, bijele boje, sa okeržutim primjesama, nerijetko bude prekriven svilenastim čehicama zlaćane boje. Za sušna se vremena kožica klobuka raspuca. Kožica prerasta rub klobuka i visi s njega ili je kod mlađih primjeraka rub klobuka podvrnut prema unutra.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su odvojeni od stručka, slobodni, gusti. Najprije blijedoružičasti s primjesom sive boje, kasnije sve više ljubičastosivi i na kraju čokoladnosmeđi.

STRUČAK:
Do 12 cm visine i 4 cm debljine. Robustan, debeo, u obliku batine. Boje poput klobuka, pun, kasnije se prošuplji. U donjem dijelu prekriven čehicama bjelkastooker boje. U gornjoj polovici nosi veliki bjeli vjenčić sa zlatnožutim naboranim obrubom.

OTRUSINA:
Čokoladnosmeđa.

MESO:
Debelo, bjelkaste boje, na presjeku u bazi stručka malo porumeni. Miris i okus vrlo ugodni, podsjećaju na bademe.

MIKROSKOPIJA:
Spore smeđe, eliptične, 8-12 x 5.5-6.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Po travnatim livadama i poljima, vrlo često u vilinskim krugovima ili u manjim skupinama. Češći u primorskom području, u Istri, na otocima, ali ima ga i na planinskim pašnjacima, a pronađe se i na livadama u nizinskom području u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva. Dovoljno je svega nekoliko primjeraka da se nahrani cijela obitelj.

DOBA:
Kasno ljeto – jesen. Međutim, u manjim količinama javlja se već u drugoj polovici proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Teško zamijenjiv s drugim gljivama ili pečurkama zbog svoje iznimne veličine i staništa na livadama. Donekle, veličinom mu mogu parirati jestivi Agaricus excellens i Agaricus macrocarpus koji rastu u travnatim područjima crnogoričnih šuma ili uz njihove rubove.

OPASKE:
Najveći od sviju šampinjona i jedna od najvećih gljiva uopće. U najnovijoj nomenklaturi ova gljiva nosi znanstveni naziv Agaricus urinascens (Jul. Shaff. & F.H. Moller) Singer, a često se u literaturi može naći i pod sinonimom Agaricus albertii Bon.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno