Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 53
Jestiva, vrhunska


Agaricus campestris L:Fr
Livadna pečurka, rudnjača, pečurka, pečura, pečurica, pečurak, poljski šampinjonPorijeklo slika: Autor fotografija je Ervin Raguzin.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. U početku okruglast, potom sve više otvoren, a pod starost ravno raširen, mada gotovo uvijek ostane malo konveksan. Najčešće je bijele boje, ali ponekad može biti prekriven čehicama bjelkasto smeđaste boje. Kožica klobuka obično prerasta klobuk i malo na rubu visi s njega ili je podvučena prema unutra.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su slobodni, gusti i usko zbijeni. U početku su blijedo ružičaste boje, kasnije sve jače ljubičasti i naposljetku crni poput tamne čokolade.

STRUČAK:
Obično je kratak i zdepast, valjkast, tvrd, bjelkaste boje, visok do 7 cm i promjera 1.5 cm. U gornjem dijelu stručka je mali bijeli vjenčić, često nepostojan jer se otkine. Dno stručka nije deblje, čak nerijetko se sužuje pri dnu.

OTRUSINA:
Čokoladnosmeđa.

MESO:
Debelo i čvrsto, bijele boje. Na dodir može postati blijedo ružičasto, starenjem posmeđuje. Ima izraženi ugodan miris i okus.

MIKROSKOPIJA:
Spore čokoladnosmeđe, eliptične, 7-8 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Na raznim travnatim područjima – poljima, livadama, vrtovima, voćnjacima, rubovima šuma itd. Kako po planinskim livadama, tako i u nizinskim.

JESTIVOST:
Jedna od najboljih jestivih gljiva, pogodna za sve načine pripremanja.

DOBA:
Glavna sezona joj je kraj ljeta i početak jeseni. Javlja se već nakon 5-6 dana poslije jakih i obilnih kiša. Međutim, u manjim se količinama javlja i u drugoj polovici proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Slične su joj neke druge vrste odličnih jestivih pečuraka ( npr. Agaricus bitorquis ili Agaricus bisporus). Moguća je i zamjena sa otrovnom pečurkom (Agaricus xanthoderma), ali ona ima neugodan miris po tinti, odnosno karbolu i požuti na mjestima gdje ju zagrebemo ili prerežemo (posebno u dnu stručka). Treba obratiti pažnju da se ne zamijeni mladim primjercima smrtonosno otrovnih bijelih pupavki (Amanita verna, Amanita virosa) dok su u jajetu. Te vrste pupavki rastu u šumama, a ne po livadama i imaju bijele, a ne ružičaste listiće.

OPASKE:
Ovo je jedna od najpoznatijih jestivih vrsta gljiva koja se u spomenutom razdoblju može po livadama nakupiti u ogromnim količinama. U bliskom je srodstvu sa komercijalno naširoko uzgajanom vrstom plemenite pečurke ili šampinjona Agaricus bisporus.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno