Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 5.5.2011.g.

Gljiva br. 303
Jestiva, vrhunska


Agaricus bohusii 
Busenasta rudnjačaPorijeklo slika: Nalaz i svjetlopis gljive Dejan Stojanović,Srbija,Babušnica


Opis:

KLOBUK:
10-20 cm u promjeru,a nađeni su i primjerci od 50cm.U mladosti je polukuglast,a potom se lagano otvara dok se ne raširi.To ima za posljedicu da mu kožica smeđe boje raspucava na čehice ili čuperke koji su dosta krupni i široki.Meso u napuklinama je blago roza,a potom postaje smeđe.Rub klobika dugo ostaje podvinut.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su jako gusti sa mnogo lamelula,najprije rozikasti,potom smeđi i na kraju čokoladno crni.

STRUČAK:
Stručak može biti 20 pa i više cm dugačak,Vlaknasto je žilav i pun,a obično je iskrivljen,povijen,vretenast.U buketu sa drugima formira busen,zbog čega je gljiva i dobila ime - Busenasta rudnjača.Stručak nosi prsten koji je obično pocijepan i visi.

OTRUSINA:
Čokoladno smeđa.

MESO:
U klobuku prljavo-bijelo,a po vlažnu vremenu dobija smeđe-crvene prelive na presjeku.Mirisa je blaga na badem,a okusa ugodnog

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u velikim busenima,čak i do 50 plodnih tijela je spojeno u osnovi stručka.Uglavnom se nađe u listopadnim šumama,ponekad kraj cedrova,ali i pored topola i lipa.Razvrstavaju je u rijetke vrste koja je odskora nađena u Hrvatskoj,a češća je u Madžarskoj i Srbiji.Uglavnom nastanjuje niže predjele do 300 metara nadmorske visine.To je tipično NIZIJSKA VRSTA.

JESTIVOST:
Odlična jestiva vrsta.Osobito je pogodna za sušenje jer donosi plodove u sušnome periodu ljeta.Za uporabu se priređuje poput ostalih rudnjača.

DOBA:
VII - IX mjesec

SLIČNE VRSTE:
Moguće ju je zamijeniti za Agaricus augustus koji ima krupnije i tamnije čehe po klobuku i pahuljave čehe po stručku.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno