Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 83
Jestiva, vrhunska


Agaricus  augustus  Fr
Golema pečurkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
10-25 cm. U mladosti kuglast, zatim sve više konveksno ispružen. Vrlo mesnat, prekriven smeđeriđim ljuskama na bijeložućkastoj površini klobuka. S ruba klobuka vrlo često vise bjelkasti krpasti ostaci zastorka.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, vijugavi, slobodni. Najprije bjelkaste boje sa sivkastom nijansom, poslije sve više ružičastoljubičasti i na kraju čokoladno smeđi.

STRUČAK:
Do 12 cm visok i do 3 cm debljine. Cilindričan, pun, u obliku batine, nadolje postepeno deblji. U bazi najdeblji i često duboko ukopan u zemlju. Bjelkaste boje, prekriven bjelkastosmeđastim pahuljastim čehicama od vjenčića na dolje. Vjenčić je velik, viseći poput suknje, valovit, često rastrgan, bjelkaste boje sa okeržućkastim obrubom.

OTRUSINA:
Čokoladnosmeđa s primjesom ljubičastog.

MESO:
Debelo, bjelkaste boje, na nekim mjestima požuti, posebno u stručku. U dnu stručka s daškom ružičaste boje. Miris i okus ugodni, podsjeća na bademe.

MIKROSKOPIJA:
Spore čokoladnosmeđe, eliptične, 7-10 x 4.5-5.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u manjim skupinama u listopadnim i crnogoričnim šumama ili još češće uz njihove rubove. Osobno sam ju nalazio uz rub smrekove sastojine, ali i u grabovo bagremovom šumarku, te u vinogradu uz stablo trešnje.

JESTIVOST:
Jedna od najboljih jestivih gljiva, pogodna za sve načine pripremanja.

DOBA:
Ljeto - jesen.

SLIČNE VRSTE:
Iako nema sličnih vrsta ovoj pečurki, zbog čehastih klobuka nalik joj mogu biti neke manje vrste kao npr. Agaricus impudicus i Agaricus vaporarius.

OPASKE:
Neki autori razlikuju kao posebnu vrstu Agaricus perrarus Schultzer, dok drugi smatraju da se radi samo o sinonimu ili varijetetu goleme pečurke koji raste u crnogoričnim šumama.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno