BOLETUS

Društvo gljivara Bujštine - Associazione micologica del Buiese

IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA GLJIVARA BUJŠTINE BOLETUS, lipanj 2020.


IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA GLJIVARA BUJŠTINE BOLETUS

 

Dva plodna desetljeća gljivarske udruge

 

 

BRTONIGLA – Izbornom skupštinom Društva gljivara Bujštine Boletus obilježeno je još jedno četverogodišnje razdoblje u djelovanju jedne od najaktivnijih istarskih gljivarskih udruga. Proteklo četverogodišnje razdoblje, rekao je podnoseći prigodno izvješće predsjednik Društva Željko Ružić, obilježeno je nizom uspješnih aktivnosti, naročito na promociji gljiva i gljivarstva na tom području, te edukativnih akcija putem izložaba i predavanja za razne skupine sugrađana, od najmlađih u vrtićima i školama do odraslih članova i građana.

– Boletus krasi stalna aktivnost članova, zajedništvo i prijateljstvo, što potvrđuje i podatak da i dalje imamo između 170 do 180 članova, što je svakako podatak kojim se možemo pohvaliti. Ove smo godine u Društvo Boletus primili desetak novih članova, uglavnom mlađih gljivara s cijelog područja Bujštine, koji su zamijenili nekoliko članova koji su zbog godina ili bolesti odustali od sudjelovanja u radu naše udruge. Imali smo u proteklom razdoblju 23 manifestacije, najviše izložaba gljiva i edukativnih predavanja,  a proveli smo deset radnih akcija na uređenju izvora vode, okoliša, šumskih staza i slično. Sve smo ostvarili što smo planirali, organizirali smo manifestacije u svim gradovima i općinama Bujštine, na čijem području djelujemo. Ostvarujemo odličnu suradnju sa Mikološkim savezom Istarske županije, sa općinama i gradovima na našem području, sa Istarskom županijom, sa turističkim zajednicama, tako da u cjelini možemo biti vrlo zadovoljni ukupnim djelovanjem Društva Boletus, kaže Željko Ružić.
Jedna od najvećih manifestacija koje organizira Društvo gljivara Boletus su Dani gljiva u Brtonigli u listopadu, a izložbe su održane u skopu drugih manifestacija u Bujama, Umagu, Novigradu, Brtonigli, Oprtlju, Grožnjanu, te u nekoliko škola i vrtića. Udruga se financira iz donacija gradova i općina, po predviđenim natječajima za aktivnosti, te najvećim dijelom od članarina koja iznosi 100 kuna godišnje. Česti su bili susreti s prijateljima gljivarima iz drugih krajeva, pa su gljivari Boletusa sudjelovali u raznim aktivnostima drugih društava u Hrvatskoj (Delnice, Skrad, Vrbovsko, Karlovac, Muljava, Sesvete…), Italiji i Sloveniji (posebno je dobra suradnja sa gljivarima iz Kopra).
– Ova godina je po svemu specifična, s puno neizvjesnosti. U prirodu, u gljive možemo, za sve naše aktivnije članove tražili smo i dobili potrebne dozvole za područje Istre, Gorskog kotara i okolice Karlovca. Ipak, zbog situacije u kojoj smo se svi našli, u pitanju su manifestacije koje smo planirali, a i sredstva za ovu godinu su dosta manja. Ipak, koliko budemo u mogućnosti nastojat ćemo održati glavne manifestacije, poput Dana gljiva u Brtonigli, makar i u skraćenom obliku. Tako je i sa planiranim izložbama i odlascima na druge manifestacije. Inače, do kraja godine moramo dostojno obilježiti dva desetljeća djelovanja naše udruge. To je lijep jubilej, nismo to uspjeli do sada obaviti, ali naći ćemo neku prigodu da se prisjetimo osnivanja naše udruge u Marušićima, prije 20 godina, dodaje Ružić. Na tom skupu gljivara, vjerojatno uz neku od narednih manifestacije bit će dodijeljena priznanja sedmorici gljivara koji su u Boltusu aktivni svih 20 godina – Drago Zdjarski, Nevio Žužek, Đorđo Černac, Lino Bazjak, Željko Ružić, David Šav i Blaž Zubak.
Članovi skupštine Društva gljivara Boletus izabrali su novo vodstvo udruge u narednom četverogodišnjem razdoblju. Željko Ružić iz Brtonigle će i dalje, u trećem mandatu, biti na čelu Udruge, za dopredsjednika je izabran Valter Ritoša iz Umaga, a osim njih u Upravnom odboru su Traude Starić (tajnica), Milena Mitrović, Novela Krt, Lino Bazjak, Marino Piuka te Vlado Smolica. U Nadzornom odboru su Suzana Milanović, Aleksandra Hlaj i Miro Klarić.

 

https://www.glasistre.hr/istra/boletus-dva-plodna-desetljeca-najaktivnije-istarske-gljivarske-udruge-651715

Luka JELAVIĆ

 

 

Najnovije

Gljivarijada u Petrovoj gori

Članovi D.G. Bujštine “Boletus” 02. listopada sudjelovali su na gljivarijadu u Petrovoj gori Muljava u organizaciji Gljivarskog društva Karlovac. U sklopu manifestacije organizira se izložba

Pročitaj više »